SPINNING

SPINNING

Η αίθουσα εκ πρώτης όψης δεν σου γεμίζει το μάτι. Δεκάδες αγωνιστικά ποδήλατα τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μεγάλοι καθρέφτες, ζωγραφισμένοι τοίχοι και κρεμασμένα ηχεία γύρω γύρω. Περίεργο σκηνικό. Τα πράγματα αλλάζουν όμως όταν το πρόγραμμα ξεκινάει και ανεβαίνουμε στα ποδήλατα.

Τα φώτα σβήνουν, η μουσική δυναμώνει και τα πετάλια παίρνουν… φωτιά! Το indoor cycling δεν είναι ένα ακόμα ομαδικό αερόβιο προγραμματάκι της σειράς. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χαλαρό ποδήλατο που συνηθίζουμε να κάνουμε για ζέσταμα. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προπόνηση 45 λεπτών που στα προχωρημένα επίπεδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα “σκληροτράχηλα” mountain bikes. Η ένταση είναι διαρκώς αυξανόμενη, η δυσκολία το ίδιο.

Η ιδέα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 όταν η Schwinn και ο αθλητής Jonathan Goldberg (“Johnny G.”) εισήγαγαν το πρόγραμμα της εσωτερικής ποδηλασίας. Οι συμμετέχοντες-ασκούμενοι καθόριζαν τους στόχους τους βασιζόμενοι στους καρδιακούς παλμούς τους, οι οποίοι μπορεί να μετρηθούν είτε με το χέρι είτε με την χρησιμοποίηση καρδιοσυχνόμετρου.

Από την έναρξή του έχουν προκύψει διάφορα ανταγωνιστικά προγράμματα και ποδήλατα συμπεριλαμβανομένου του “Studio cycling” της Reebok και του “Power racing” από την Keiser. Το πρόγραμμα “spinning” αυτήν την περίοδο λειτουργεί αποκλειστικά με ποδήλατα της Star Trac, ενώ παράλληλα υπάρχει και το πρόγραμμα Schwinn Indoor Cycling, ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα που διδάσκεται με οποιοδήποτε εμπορικό σήμα ποδηλάτου.

Το indoor cycling πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 90, με την επωνυμία Official spinning από την εταιρεία Star Trac, αλλά και ως Schwinn Cycling από την εταιρία Nautilus. Διαφορετικές εμπορικές ονομασίες που ουσιαστικά περιγράφουν το ίδιο αντικείμενο.

Η υποδοχή από τους πελάτες των γυμναστηρίων ήταν κάτι παραπάνω από θερμή, για να φτάσουμε τα τελευταία χρόνια να μιλάμε για ένα από τα πιο πετυχημένα ομαδικά προγράμματα. Σε αυτό έχει συμβάλλει το γεγονός ότι είναι μια μορφή άσκησης για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και τριβής με την σωματική άσκηση.

Οποιοσδήποτε μπορεί να το ακολουθήσει χωρίς να έχει καμία προγενέστερη επαφή με την σωματική άσκηση, καθώς δημιουργούνται τάξεις με συγκεκριμένη διαβάθμιση (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων).